De Nieuwmarkt is een plein in het historische hart van Amsterdam, tussen de Geldersekade en de Kloveniersburgwal. Het grenst in het noorden aan de Zeedijk en in het zuiden aan de Sint Antoniesbreestraat en vormt het middelpunt van de Nieuwmarktbuurt.

Centraal staat de monumentale Waag. Rondom het plein liggen monumentale panden, veel op de buurt horecagelegenheden en een aantal buurwinkels. Ook is het wooncomplex voor ouderen, De Flesseman er gevestigd. Per OV (metro) is de Nieuwmarkt goed te bereiken (metro halte Nieuwmarkt).

Er is een dagelijkse markt, op zaterdag een biologische markt, maandelijks op vrijdagmiddag is er de New Market, een veelzijdige markt gericht op de buurtbewoners en bezoekers. Ook is er in de zomermaanden op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt. In het voorjaar zijn er, in de week voorafgaand aan koningsdag, de “Aprilfeesten”, met een buurtontbijt en een nostalgische kermis met zweefmolen, spiegeltent en kindertheater. Elk jaar wordt in mei Buddha’s Birthday gevierd op de Nieuwmarkt door de Chinese gemeenschap en ook vindt de viering van het Chinees Nieuwjaar plaats op de Nieuwmarkt.

Elk jaar wordt in gezamenlijkheid met ondernemers en de gemeente in december een grote kerstboom geplaatst midden op de Nieuwmarkt. De ondernemersvereniging Nieuwmarkt biedt jaarlijks de kerstverlichting aan rondom de Nieuwmarkt.

De Nieuwmarkt grenst aan de Wallen, Chinatown en de Lastage. Omdat de Nieuwmarktbuurt, met name op de Zeedijk, veel Chinese inwoners en bedrijven kent, zijn de straatnaambordjes in de omgeving zowel in het Nederlands als in Chinese karakters uitgevoerd. Het plein is in 1614 ontstaan toen het water rondom de Sint Anthoniespoort (nu de Waag) overkluisd werd. Tussen het water van de Geldersekade en de Kloveniersburgwal bleef onder het plein een verbinding bestaan. Formeel bevat het plein nog steeds een brug, genaamd de Bijleveldschesluis.

De Nieuwmarkt is begin jaren ’90 geherprofileerd tot zijn huidige functie als stadsplein, met horeca en marktkraampjes, waarna ook de centraal gelegen Waag een degelijke opknapbeurt kreeg en in gebruik genomen werd door o.a. horeca.

Lidmaatschap: Alle ondernemers op de Nieuwmarkt. Op het ogenblik zijn er 26 ondernemers lid van de vereniging. De kosten bedragen € 52,20 per maand per ondernemer.

Straatmanager: Voor alle informatie over de vereniging, maar ook voor informatie over belangrijke regelgeving van het stadsdeel en subsidieregelingen voor ondernemers kunt u mailen naar: Anne van den Brink

Postadres OV: Binnen Bantammerstraat 15 / 1011 CH Amsterdam

Start typing and press Enter to search